Dagcentrum Elkon


Dagelijks kloppen een twintigtal personen met een fysieke beperking aan bij Elkon. In de beslotenheid van dit dagcentrum hebben zij de keuze uit verschillende activiteiten in ateliervorm: van crea, filosofie en computer tot sport, semi-industrieel werk en ontspanning. Tijdens elke activiteit is er ruimte voor persoonlijke inbreng: de cliënten bepalen zelf hoe hun dag eruit ziet.

Doelgroep:

  • Volwassen mannen en vrouwen.
  • Met een fysieke beperking.
  • Eventueel bijkomende beperking: mentale beperking, communicatieproblemen, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), visuele beperking, epilepsie, …
  • De maximumcapaciteit bedraagt 20 personen per dag.

Activiteiten:

Bij Elkon is elke dag een geschenk. De cliënten leren omgaan met een computer, leveren semi-industrieel werk en kunnen zich op tijd en stond ontspannen (bv.door te sporten). In het creatief atelier laten de cliënten hun creativiteit de vrije loop. Uniek aan dagcentrum Elkon is de filosofiegroep, die regelmatig een bezoek brengt aan scholen.

Door de aard van de activiteiten leren de cliënten zich aan te passen in de maatschappij: zo gaan ze regelmatig winkelen, fietsen of iets drinken in de stad.

Werking:

Dagcentrum Elkon biedt de cliënten een zinvolle dagbesteding, zodat ze kunnen terugvallen op een vaste structuur. Dit heeft een positieve impact op de levenskwaliteit van de cliënten: de zelfredzaamheid neemt toe, het zelfbeeld wordt positiever, de lichamelijke en cognitieve vaardigheden ontwikkelen zich.

De cliënten doen wat ze kunnen, letterlijk en figuurlijk: wij stellen realistische doelen, rekeninghoudend met de fysieke beperkingen. Er is bovendien permanente en intensieve ondersteuning tijdens de dagdagelijkse bezigheden (ADL: Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen zoals eten, drinken, ontspannen, omkleden, naar het toilet gaan,…). Op deze manier bieden we antwoord op elke individuele hulpvraag.

Infrastructuur:

De infrastructuur is volledig toegankelijk en aangepast aan de noden van de cliënten. Dit kleinschalige project staat bekend om zijn huiselijke, vertrouwde sfeer.

Contactgegevens:

Dagcentrum Elkon
Joris van Oostenrijkstraat 34
3511 Kuringen (Hasselt)
Tel: 011 25 66 60
Clustermanager: Ann Putzeys